Socialt Arbete

Ger barnen i Medellín en bättre chans

Barnhem och annat socialt arbete i Medellin

Ankarstiftelsen stödjer ett barnhem i Medellin. Det drivs formellt av JUCUM.

Barnhemmets föreståndare heter Enith. Hon är i grunden sjuksköterska men har drivit detta barnhem sedan starten. Hon är en eldsjäl som brinner för barnen.

En dag för 15-20 år sedan tog en liten pojke hennes hand när hon skulle hem från jobbet.Han fick följa med henne hem och sova där för natten. Nästa dag tog han med sej sin kompis. Detta blev starten till barnhemmet. Från början var det bara gatubarn, men nu är det myndigheten som förser hemmet med barn.

Man har också en uppsökande verksamhet på gatan. Man vandrar längs gatorna och söker upp barn bland uteliggare och i härbärgen. Ett par dagar i veckan delar man ut smörgås och choklad till uteliggare. Med stor värdighet och respekt för uteliggarnas integritet ges denna hjälp. Det är Rosa, en av skötarna på barnhemmet, som gör detta på sin fritid. Två kvällar varje vecka går hon tillsammans med några andra frivilliga ut på gatorna och småpratar med uteliggarna, hjälper till med att få sjukvård, och ger en kvällsfika åt dem som ligger under sina skynken på gatan. Rosa är uteliggarnas räddande ängel!

Barnhemmet har under flera år haft problem med sina lokaler och med nya myndighetskrav på standarden på byggnaden, kök, badrum och sovrum.

Under 2013 finns endast 20 flickor och 20 pojkar och man är utspridda på tre olika platser. Man håller på att renovera en byggnad som skänktes till barnhemmet för några år sedan. Mycket arbete återstår och det behövs både mer pengar och mer arbetskraft för att färdigställa den nya lokalen som ska ha fyra våningar. En våning för flickorna, en för pojkarna, en för de anställda och en gästvåning för volontärer.

Enith har för närvarande ca 100 barn i kö till barnhemmet. Hon har behov av 10 volontärer som dels kan hjälpa till med skötsel av barnen men också att hjälpa till att bygga färdigt det nya barnhemmet.

Skolor i Medellin

Ankarstiftelsen har hitintills byggt två skolor i Medellin.

Skola nr 1 är överlämnad till en annan organisation i ett flyktingområde.

Skola nr 2 drivs av en kyrka. Som alltid finns det en eldsjäl som har tagit initiativ till en skola i ett slumområde, 8 Marzo. Detta är ett oroligt område och Ankarstiftelsens fredarbetare har haft mycket att göra. I skola nr 2 har man vänt sej till elever med svåra handikapp som har svårt att klara en vanlig skola. Man ger dem det stöd de behöver för att fungera. Man har även undervisning för föräldrar.

Daisy heter initiativtagaren och ledaren för denna skola.

Flera av barnen får ekonomiskt bidrag via faddrar i Sverige.

Kontaktperson i Sverige är: Josef Alhgren.

Socialt Arbete – JUCUM

Hälsobrigader